Výstava betlémů a vánočních pohlednic v Hrádku

Letos, třetí adventní víkend v předsálí Domu kultury v Hrádku u Rokycan proběhla vánoční výstava – betlémů a vánočních pohlednic. Tady je několik záběrů z výstavy.

HPIM2216uHPIM2217u

Betlémy na výstavu dodali členové spolku Betlemáři Plzeňska – paní Jiřina Hánová z Rokycan a pan Zdeněk Mann z Vitinky a místní lidé. Do Hrádku pan Mann přivezl tři zajímavé betlémy v lahvi a také velký dřevěný mechanický  betlém s více než 30 figurkami, který sám vyráběl. Když se točilo klikou, dřevěný řetěz, na němž jsou ovečky s pejskem, se pohyboval.

HPIM2130u

HPIM2263u   A betlém pana Vainera z Hrádku a Ladův betlém od paní Hánové.HPIM2052uHPIM2203u

Kromě betlémů byly na výstavě k vidění i staré vánoční pohlednice. Z období Rakouska-Uherska, meziválečné, poválečné. Dvanáct kolekcí pohlednic volených podle tématu, výtvarníka nebo období doplněných o betlémy v okolních kostelích a známkami s vánoční tématikou ze své sbírky pro hrádeckou výstavu vybrala již zmíněná paní Hánová.

Děti si mohly při výstavě vzadu u stolů zavyrábět. Bylo pro ně připraveno několik druhů betlémků různé obtížnosti, včetně toho opravdu nejjednoduššího pro ty nejmenší.HPIM2211u

Výstava se líbila nejen nám, ale i oběma zástupcům ze spolku Betlemářů Plzeňska. A to nás těší.